Ponswerk

Ponsen is, door hydraulische druk, een stempelvorm door materiaal persen waardoor er een gat ontstaat met de vorm van het stempel.

Python BV werkt met een GEKA Hydracrop 80SD. Dit is een 80-tons ponsmachine van Spaanse makelij. De machine is volledig CNC-gestuurd en bestaat uit twee componenten. Eén zijde is ingericht als CNC-gestuurde knipinstallatie waardoor het mogelijk is strippen volautomatisch op maat te knippen. De andere zijde is ingericht met een drie-koppige ponsinstallatie en CNC-gestuurde XY-tafel. Door deze opties is het mogelijk maximaal drie verschillende gatvormen in één doorgang in elk gewenst patroon in een plaat te ponsen. De XY-tafel wordt aangestuurd door een grafisch-gestuurde computer. De maatbepaling van de gaten gaat altijd vanuit een vast nulpunt. Dit zorgt ervoor dat steekmaten altijd correct zijn, ook als de uitwendige maatvoering van het materiaal afwijkingen vertoont.

Ponsen is een uitermate geschikte productiemethode voor bijvoorbeeld voetplaten, schetsplaten, aanlaslippen en volgplaten. Python BV levert snel en correct tegen marktconforme prijzen.

Onderstaand PDF-bestand geeft enkele mogelijkheden weer en de maximale maten van de door ons verwerkbare strippen.